Butylene glycol

Jest to związek chemiczny (1,3-butanodiol) -a bezbarwny alkohol organiczny stosuje się w następujący sposób:
1 jako rozpuszczalnika (pomaga rozpuszczaniu się innych produktów w wodzie),
2. jako środek zmniejszający lepkość (do cienkich kremów i żeli więc są one łatwiejsze w użyciu)
3. oraz jako środek do kondycjonowania.
Można go znaleźć na liście na etykietach produktów do pielęgnacji włosów, nawilżające,  filtry przeciwsłoneczne, kremy pod oczy, tusze do rzęs i wiele innych. Jest również stosowany jako przyprawa do żywności, -nadaje słodki smak lub gorzki posmak-również stosowany jest w produkcji plastyfikatorów poliestrowych, materiałów konstrukcyjnych dla łodzi , płyt i blach oraz w budownictwie.
Po nałożeniu na skóre lub połknięciu, glikol butylenu jest wchłaniany do "kwasu gamma-hydroksymasłowego," naturalnie występującego związku u ludzi.

 

 

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.