Calendula officinalis flower extract / Nagietek officinalis ekstrakt z kwiatu

 

Wyciąg z nagietka ma działanie kojące, przeciwzapalne oraz stymuluje odnowę komórkową

 Nagietek

Rośliny stokrotki rodziny astrowatych, pochodzi z obszaru z Makaronezji wschodniej w rejonie Iranu Morza Śródziemnego. Kwiat ten nazywany jest kwiatem miesiąca października.
Nazwa Nagietek (Calendula) pochodzi od łacińskiego słowa kalendae, czyli pierwszy dzień miesiąca, przypuszczalnie dlatego, nagietki są w rozkwicie na początku większości miesięcy w roku. Nazwa zwyczajowa nagietka prawdopodobnie odnosi się do Dziewicy Maryji , lub jego starej nazwy Saxon bglide złota, co oznacza że odchyla się w kierunku promieni słonecznych.

Nagietki są uważane przez wielu specjalistów ogrodniczych jednym z najbardziej uniwersalnych kwiatów w ogrodzie, zwłaszcza, że łatwo rośnie. Nasiona wysiewa się na wiosnę, w większości gleb, kiełkują swobodnie w miejscach słonecznych lub
w pół-słonecznych lokalizacjach. Najlepiej rosną jeśli jednak będą sadzone w miejscach słonecznych w bogatej dobrze odsączonej glebie. Liście są ułożone spiralnie, 5-18 cm długości, proste i lekko owłosione. Główki kwiatowe są w kolorach od pastelowy żółty do głębokiego pomarańczu i są 3-7 cm średnicy. Mają korzenny aromat i są produkowane od wiosny do jesieni w klimacie umiarkowanym. Zalecane jest regularne obcinanie rośliny aby utrzymać jej produkcję.

Maść z tych ziół uważana jest jako środek leczący szereg problemów skórnych z oparzeniami na trądzik, ponieważ ma właściwości które zmniejsza stan zapalny, kontroluje krwawienie i łagodzi podrażnioną tkankę. Stosowanie wewnętrznie lub miejscowo w przypadku drobnych ran, egzem i cyst oraz na  ciemieniuchę u niemowląt. Posadzony nagietek w pobliżu roślin pomidora pomaga zmniejszyć obecność mszyc.


Płatki nagietka są uważane za jadalne. Są one często wykorzystywane, aby dodać kolor do sałatek, a ekstrakt z nagietka jest powszechnie dodawany do paszy dla kurcząt w celu uzyskania ciemniejszego żółtka. Ich zapach jednak nie jest słodki, i przypomina zapach chmielu w piwie. Olej z nasion zawiera kwas  kalendulowy.

 Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.