Cera Alba (beeswax)* / cera alba wosk pszczeli

Wosk pszczeli jest naturalnym woskiem produkowanym w ulach pszczół. Wosk pszczeli używany jest do budowy komórek plastrów miodu, w którym przechowywane są młode pszczoły . Zazwyczaj dla pszczelarza typową wydajnością jest na 10 funtów miodu 1 funt wosku.

Jej głównymi składnikami są palmitynian, palmitoleate, hydroxypalmitate i estry oleinianu długołańcuchowych alkoholi alifatycznych (30-32 atomów węgla).

Wosk pszczeli był pierwszym materiałem plastycznym człowieka w starożytności, a przez tysiące lat był używany jako materiał do modelowania, do tworzenia form rzeźby i biżuterię do wykorzystania w procesie odlewania metodą traconego wosku. Odlewanie metali metodą traconego wosku , praktykowane było przez starożytnych Greków i Rzymian.Technika ta jest wciąż używana dzisiaj przez jubilerów, złotników i rzeźbiarzy, w stomatologii, a nawet w przemysłowej produkcji sk

Ostatnio stwierdzono zastosowanie jako składnik uszczelniaczy, a w produktach kosmetycznych jako emulgator. Często miesza się z innymi składnikami, takimi jak oliwa z oliwek.

Stosowany w naszych produktach najwyższej jakości wosk pszczeli pochodzi od pszczół, które żyją w wysokich górach na Krecie w czystym środowisku bogatym w aromatyczne zioła.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.