Cetyl alcohol / Alkohol cetylowy

Alkohol cetylowy jest alkoholem tłuszczowym pochodzący z oleju palmowego używany w celu uzyskania emulsji bardziej stabilnej i do pielęgnacji ciała. To białe płatki bez lub o słabym zapachu. Jest rozpuszczalny w wodzie i alkoholu. Alkohol cetylowy jest bezżelowym zagęszczaczem, ko-emulgatorem, wzmacnia lepkość i konsystencję, zmiękcza. Jest to często stosowane w płynach, kremach, szamponach, odżywkach do włosów, płynach do kąpieli i produktach do makijażu.

 

 

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.