Cetearyl ethylhexanoate / Cetearyl etyloheksanian

Jest to olej kosmetyczny i jest bardzo łatwy w rozprowadzaniu. Poprawia naturalną  przepuszczalność pary wodnej na ludzką skórę. Jest on ściśle związany z biologicznymi tłuszczami skóry. To daje miękką, jędrną w dotyku skórę. Jest to również doskonały środek błonotwórczy i daje naturalny połysk włosów. Ponadto poprawia płynność emulsji. Etyloheksanian cetearylu jest bezbarwny olej, który jest nierozpuszczalny w wodzie, łatwo mieszają się z roślinnymi, mineralnymi i syntetycznymi olejami i tłuszczami. Jest to często stosowane jako olej bazowy do wytwarzania szerokiej gamy preparatów kosmetycznych i farmaceutycznych.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.