Citral
 

Citral jest obecne w olejach  kilku roślin, w tym cytrynowy mirt (90-95%), Litsea cubeba (70-85%), trawy cytrynowej (65-85%), cytryny werbena (30-35%) i pomarańczy.
Jest to oleista ciecz . Cytral to związek aromatyczny stosowany w przemyśle perfumeryjnym i daje smak cytrusowy. Cytral jest również stosowany jako wzmacniacz smak i jako olejek cytrynowy. Posiada również silne właściwości antybakteryjne.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno