Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil**

Bergamotki jest mały i mniej więcej w kształcie gruszki pachnący cytrusowo owoc i pochodzi z Kalabrii we Włoszech. Bergamotka rośnie na małych drzewach, które kwitną wiosną.

Skórki bergamota stosowane są w przemyśle perfumeryjnym ze względu na jego zdolność łączenia się z zapachami tworząc bukiet aromatów, które wzajemnie się uzupełniają. Około jedna trzecia wszystkich perfum męskich i około połowy perfum damskich zawierają olejek eteryczny z bergamoty. Bergamot był składnikiem znanej wody kolońskiej opracowanej w 17 wieku w Niemczech - w 1704 roku została po raz pierwszy użyta bergamotka, w słynnej już "wodzie toaletowej", z owocu bergamotki poprzez pobieranie miąższu i wyciskanie skórkę.

Bergamot był używany od setek lat na trądzik, czyraki, opryszczka, egzema, ukąszenia owadów, jako środek odstraszający owady, na tłustą cera, na łuszczycę, świerzb, na żylaki, na owrzodzenia skóry, rany, na ból gardła, na grzybicę, na choroby zakaźne i depresję ,

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno