Glycerin / gliceryna

Gliceryna jest obecna we wszystkich naturalnych lipidach (tłuszczów), zarówno pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
Może być wytwarzany przez hydrolizę tłuszczu i fermentacji cukrów.
Gliceryna jest środkiem pochłaniającym wilgoć, który wspomaga naturalną ochronę skórek poprzez wypełnienie w obszarze znanym jako macierzy międzykomórkowej i wchłania tylko odpowiednią ilość wody, aby utrzymać homeostazę skórki. Innymi słowy, odprowadza wilgoć skóry. Istnieją również badania wskazujące, że obecność gliceryny w międzykomórkowej warstwie pomaga innym lipidom skórnym wykonywać swoją pracę lepiej (źródła: American Journal of kontaktowe zapalenie skóry, września 2000, strony 165-169; oraz Acta Dermatologia Venereologica, listopad 1999, str 418 -421). Jest on dostarczany w postaci klarownego, lepkiego płynu, który jest rozpuszczalny w wodzie.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.