Helianthus annus (Sunflower) Seed oil*

Olej słonecznikowy jest nielotnym olejem wyciskanym z nasion słonecznika (Helianthus annuus) . Olej słonecznikowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, w kosmetykach jako środek zmiękczający skórę.
Olej słonecznikowy podobnie jak inne oleje, może zatrzymać wilgoć w skórze. Stosuje się go również jako barierę ochronną, która jest odporna na zakażenia.
Badania z użyciem oleju słonecznikowego były prowadzone z udziałem wstępnie niemowląt, które są często narażone na zakażenia spowodowane ich nierozwiniętej skóry.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.