Lecithin

Lecytyna jest substancja emulgująca, który znajduje się w komórkach wszystkich organizmów żywych. Francuski naukowiec Maurice Gobley odkrył lecytynę w 1805 roku i nazwał ją "lekithos" od greckiego słowa oznaczającego "żółtkiem". Dopóki nie zostało odzyskane z odpadów przetwórstwa soi w 1930 roku, jajka były głównym źródłem lecytyny handlowej. Lecytyna jest unikalnym w skali światowej składnikiem kosmetyków. Posiada dwie właściwości, które czynią go pożytecznym dodatkiem do produktów pielęgnacji skóry i włosów. Po pierwsze, lecytyna jest naturalnym emulgatorem i może być stosowana w kosmetykach wymagających emulgatorów (jak płyny i kremy). Po drugie, lecytyna jest środkiem pochłaniającym wilgoć, pomaga wiązać się wilgoci do skóry i włosów.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno