Malva sylvestris (Mallow) Flower extract*

O umiarkowanym purpurowym kolorze, jest bledszy niż magenta rose. Stosowany jest jako środek przeciwzapalny, a także środek zmiękczający i ściągający .        

Roślina - malwa (dziki ślaz)

Gatunek Malva pochodzi z Europy (na Wyspach Brytyjskich i Iberia północy do południowej Skandynawii i na wschód, do Rosji i na Kaukazie), północnej Afryki (Maroko na wschód do Egiptu) i Azji (zachodniej i południowo-zachodniej Azji, Azji Środkowej na wschód do Kirgistanu i wschód wzdłuż Himalaje do Bhutanu).

Jest to dwuletnia lub wieloletnia roślina rośnie do 1-1,5 m (rzadko 3 m) wysokości, z owłosioną łodygą i liścmi. Liście są alternatywne, palmately klapowane, 2-10 cm długości i 2-10 cm szerokości , zaokrąglone listki o ząbkowanych brzegach. Kwiaty z których każdy o średnicy 2-5 cm kwiatów z pięcioma ciemnoróżowymi lub purpurowymi płatkami . Owoc jest w kształcie dysku o średnicy 5-8 mm, zawierający 10-12 nasion. Ma liczbę chromosomów, 2n = 42.

Występuje na suchych, dobrze przepuszczalnych glebach na wysokościach nad poziomem morza do 1800 m w północnej Europie i 3000 m w północno-zachodniej Afryce, rosnie na otwartych, słonecznych miejscach . Kwiaty są zapylane przez pszczoły zwykle.

Jest to często uprawiana roślina ozdobna ponieważ posiada atrakcyjne kwiaty przez dłuższy okres w ciągu lata. Liczne odmiany zostały wybrane i nazwane. Rośliny wcześniej często opisywany jako Ślaz dziki var. mauritiana są obecnie uważane za Odmiana Grupa Ślaz dziki Mauritiana Group. Podobnie jak inne gatunki z rodzaju Malva, o wysokiej zawartości śluzu. Dawniej używane było do celów leczniczych,  jako środek łagodzący stosując ekstrakt z pestek lub gotowanych młodych liści, a do zastosowania zewnętrznego jako emolienty i w takiej postaci jest nadal stosowany jako naturalne leczenie skóry.

Gatunek ten jest od dawna stosowany jako naturalny barwnik. Został on wprowadzony i naturalizowany we wschodniej Australii i Ameryce Północnej.   

Młode liście i pędy tej rośliny są stosowane w kuchni już co najmniej od 8 wieku pne. Kwiaty i liście są zmiękczające i dobre dla wrażliwych obszarów skóry. Są stosowane jako okład, aby zmniejszyć obrzęk i wyciągnąć toksyny. Zastosowanie wewnętrzne: liście zmniejszają podrażnienie jelit i mają działanie przeczyszczające. W połączeniu z eukaliptusem (Eucalyptus globulus), sprawia, że jest dobrym lekarstwem na kaszel i inne dolegliwości w klatce piersiowej.

GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI: przeciwzapalne, zmiękczające, ściągające, przeczyszczający.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno