Niacinamide

Niacyna jest amidem kwasu nikotynowego i tworzy się z witaminą B3. W kosmetykach i produktach higieny osobistej, Niacinamide i niacyna są stosowane w produktach do kąpieli, szamponów, toników do włosów, preparatów nawilżających skórę i innych preparatów do pielęgnacji skóry .
Niacyna Niacyna poprawia wygląd i styl włosów, poprzez zwiększenie giętkości, lub połysku lub poprawiając teksturę włosów, która została uszkodzona fizycznie lub przez obróbkę chemiczną. W przypadku stosowania w kompozycji do pielęgnacji skóry, Niacyna i niacynę poprawia wygląd suchej lub uszkodzonej skóry, przez zmniejszenie łuszczenia i przywraca elastyczność.
Niacyna jest nazywany także nikotynamid. Kwas Nicotinc jest inna nazwa niacyny. Składniki te są różnej formy witaminy B3. Niacyna jest niezbędnym składnikiem odżywczym wymaganym dla prawidłowej przemiany materii. W Stanach Zjednoczonych zalecano dzienną dawkę (RDI) do  20 mg.

Niacyna może być również stosowana do leczenia wysokiego poziomu cholesterolu. Niacyna występuje w wielu produktach spożywczych, w tym drożdże, mięso, jaja, mleko, zielone warzywa i ziarna zbóż.

 

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno