Persea Gratissima (Avocado) Oil*

Olej pochodzący z owoców stosuje się go jako środek zmiękczający skórę w kompozycji organicznych kosmetyków. Bogate w witaminy służy przede wszystkim jako środek antyoksydacyjny.

Roślina

Słowo awokado pochodzi od hiszpańskiego słowa aguacate, która wywodzi się z kolei z nahuatl (Azteków) słowo ahuacatl, czyli "jądra", ze względu na jego kształt. W niektórych krajach Ameryki Południowej, takich jak Argentyna, Boliwia, Chile, Peru i Urugwaju, awokado jest znany pod nazwą Quechua, palta.

Drzewo rośnie do 20 metrów (65 stóp), z naprzemiennie ułożonych, wiecznie zielonych liściach, długich 12-25 centymetrów. Kwiaty są niepozorne, żółto-zielonkawe, szerokie na 5-10 mm.

 Całe średnie awokado zawiera około 15% zalecanej dziennej ilości tłuszczu w  Stanach Zzjednoczonych. Awokado ma również 60% więcej potasu niż banany. Są one bogate w witaminy z grupy B, a także witaminy E i witaminy K.   

W awokado znajduje się triol tłuszczowy (alkohol tłuszczowy) , avocadene (16 heptadecene-1,2,4-triol), który był badany na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Właściwości lecznicze dla wielu chorób (biegunka, dyzenteria, bóle brzucha i wysokie ciśnienie krwi).

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.