Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract*

Środek aromatyzujący ze świeżych aromatycznych kwitnących wierzchołków krzewów zimozielonych uprawianych w rejonie Morza Śródziemnego. Szeroko stosowany w produktach do pielęgnacji włosów, do kąpieli, preparatach do ciała i rąk, pomadkach, produktach do opalania, perfumach i mydłach do kąpieli.

 

Roślina

 

Rozmaryn to zdrewniałe, wieloletnie zioło wiecznie pachnące jak igły liściach. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Jest członkiem rodziny mięty Lamiaceae, która obejmuje również wiele innych ziół. Formy wahają się od pozycji pionowej do spadjących; Pionowe formy może osiągnąć 1,5 m wysokości, rzadko 2 m. Liście są zimozielone, 2-4 cm długości i 2-5 mm szerokie. Kwiaty są zmienne w kolorze: biały, różowy, fioletowy lub niebieski.                                                 Nazwa rozmarynu nie ma nic wspólnego z różą, pochodzi od łacińskiej nazwy Rozmaryn, co dosłownie oznacza "rosą morza", choć niektórzy uważają, to też mogą pochodzić z wcześniejszej nazwy.

 

Świeże i suszone liście są często stosowane w tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej jako zioło; mają gorzki smak, która uzupełnia tłuste potrawy, takich jak jagnięcina i tłustych ryb.  Są one szeroko stosowane do gotowania, a przy spalaniu wydzielają wyraźny zapach musztardy, jak również zapach
podobny do spalania.

Rozmaryn, w postaci suchej, ma bardzo wysoki poziom żelaza, wapnia i witaminy B6.

Rozmaryn jest łatwo przycinać na kształty. Przy uprawie w doniczkach, to najlepiej utrzymany przycięte, chociaż kiedy jest uprawiane w ogrodzie to może rosnąć dość wysoko .
Rosemary jest stosowany, aby rozjaśnić i wzmocnić wszystkie włosy. Może on być również stosowany jako środek regenerujący i ściągający. Rozmaryn stosowany w kąpieli wzmacnia i odświeża, szczególnie kiedy jest stosowany w następstwie choroby.

Rosemary pomaga rozluźnić mięśnie, w tym mięśnie gładkie jak przewodu pokarmowego i macicy. Z powodu tej właściwości może być używany, aby uspokoić rozstrój żołądka i łagodzić bóle menstruacyjne. Wreszcie, kilka badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich kilku lat pokazują, że olej z liści może zapobiec rozwojowi guzów nowotworowych .

 

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.