Salvia Officinalis (Sage) Oil**

 

Olej z szałwii jest otrzymywany przez destylację z parą wodną z kwitnących wierzchołków i liści. Stosowana w starożytności i w średniowieczu jako środek leczniczy,potem wyszła z użycia i reaktywowana do pewnego stopnia pod koniec XIX wieku. Posiada właściwości: przeciwdrgawkowe, przeciwdepresyjny, antichloristic, antyseptyczne, przeciwskurczowe, afrodyzjak, ściągające, bakteriobójcze, wiatropędny, zabliźniania, dezodorant,, hipotensyjne, uspokajający, . Olej stosowany jako składnik zapachowy i utrwalaczy w mydłach, detergentach, kosmetykach i perfumach lub jako środek ściągający w odświeżaczach skóry. Tradycyjnie stosowany w leczeniu podrażnionych dziąseł i owrzodzenia jamy ustnej i usuwania brodawek.

 

Roślina


Półkrzew mały zinozielony , zdrewniałe łodygi, liście szare, a na niebiesko fioletowe kwiaty , w południowej Europie i regionie Morza Śródziemnego (z greckiego: faskomilo).
Jest stosowany w kuchni i jako zioło lecznicze i jest również nazywany Garden szałwia, szałwia kuchni i Dalmacji. Czasami uprawiany w południowej Europie gatunek pokrewny i mylone z szałwią.
Zastosowania i korzyści przypisane do niej są liczne i zróżnicowane, a często są dzielone z gatunków pokrewnych. Wykorzystanie szałwii obejmują:

 napary, które uważa się za działanie uspokajające, łagodzi ból gardła oraz jako środek trawienny

• środki konserwujące aromaty, na przykład do sera
• jako przyprawa do gotowania, tak jak w Sage
• jako preparat odświeżający używane z ekstraktów z ziół

 

Szałwia uprawia się również w wielu częściach Europy, zwłaszcza Bałkanach destylacja olejku eterycznego, jednak inne gatunki, takie jak Salvia triloba mogą być zbierane i oddestylowuje z niego.
Istnieje wiele odmian roślin. Większość z nich są uprawiane częściej do ozdoby niż dla ich właściwości ziół. Wszystkie te są cenne jako małe ozdobne krzewy . Występujące odmiany:

  • Purpurascens", fioletowa odmiana liści
    • Tricolor "Odmiana o białych, żółtych i zielonych pstrych liściach,
    • Berggarten "Odmiana o ogromnych liściach, -" icterina "Odmiana o żółto-

    zielonych pstrych liściach,
• Alba ", odmiana  biała,
• Lavandulaefolia ", odmiana małych liści.

 

Nazwa łacińska: szałwia szałwia, oznacza "leczyć". Nowoczesne dowody potwierdzają skutki lecznicze jak antihydrotic, antybiotyk, przeciwgrzybiczne, rozkurczowe, estrogenne, hipoglikemiczne .

 

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.