Tocopherol

Witamina E to zbiorcza nazwa dla zestawu ośmiu związków tokoferoli i tokotrienoli, które są rozpuszczalne w tłuszczach o właściwościach antyoksydacyjnych. Ponieważ aktywność witaminy została po raz pierwszy odkryta w 1936 roku u szczurów jako środek na płodność, nadano mu nazwę "tokoferol" od greckich słów "τοκος" [narodziny], a "φορειν" [ponieść lub nosić] czyli w sumie "nosić ciążę".
W kosmetykach Witamina E jest stosowana jako przeciwutleniacz, która może chronić komórki skóry przed wolnymi rodnikami i równocześnie chroni produkt przed utlenianiem. Jest również skutecznym środkiem nawilżającym i poprawia elastyczność skóry. Może być stosowany w produktach do pielęgnacji skóry, do codziennego użytku, ale jest szczególnie przydatna w produktach do pielęgnacji jako środek przeciwsłoneczny.

 

Zastrzeżenie                                                                                  
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno