Tocopheryl Acetate

octan tokoferylu, znana również jako octan witaminy E. To jest ester kwasu octowego i tokoferol (witamina E).. Uważa się, że octan powoli hydrolizuje gdy jest wchłaniany przez skórę, regenerujące tokoferol i zapewnia ochronę przed promieniami ultrafioletowymi.
Witamina E występuje w zielonych warzywach liściastych, w kiełkach pszenicy i innych olejach roślinnych, w żółtkach jaj i mięsa.

Witamina E to zbiorcza nazwa dla zestawu ośmiu związanych tokoferoli i tokotrienoli, które są rozpuszczalne w tłuszczach o właściwościach antyoksydacyjnych. Spośród nich, α-tokoferol jest najlepiej przebadaną. Aktywność witaminy został apo raz pierwszy zidentyfikowana w 1936 roku jako współczynnik płodności u szczurów. Stąd nazwa "tokoferol" od greckich słów "τοκος" [narodziny], a "φορειν" [ponieść lub nosić] czyli w sumie "nosić ciążę".

                                                          

Twierdzono, że α-tokoferol jest najważniejszym rozpuszczalnym w lipidach przeciwutleniaczem. Usuwa wolne rodniki i zapobiega reakcji utleniania .

 

Funkcje pozostałych form witaminy E są mniej zbadane, ale γ-tokoferol jest nukleofilem, może pełnić rolę ochrony przed uszkodzeniem neuronów. Jednakże, funkcje i znaczenie różnych form witaminy E są jeszcze niejasne. Przypuszcza się że witamina E , jako cząsteczka , nie odgrywa istotnej roli w metabolizmie przeciwutleniaczy.

W kosmetykach witamina E jest stosowana jako przeciwutleniacz, który może chronić komórki skóry przed wolnymi rodnikami i równocześnie chronić kosmetyk przed utlenianiem. Jest również skutecznym środkiem nawilżającym i poprawia elastyczność skóry. Może być stosowany w produktach do pielęgnacji skóry, do codziennego użytku, ale jest ona szczególnie przydatna w produktach do pielęgnacji przeciwsłonecznej.

 

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno